Ο φόβος

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Μισούμε αυτό που φοβόμαστε     ( Ανατομία του φόβου-J.Santlofer)                                                 

Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Είναι ένας μηχανισμός προστασίας απέναντι στο άγνωστο με μη καθορισμένους τρόπους έκφρασης του. Δεν απαιτείται συνειδητή σκέψη για να εκδηλωθεί φτάνει μία ιδέα ,ένα μικρό κουδουνάκι ότι κάτι δεν πάει καλά γύρω μας. Διαφέρει από το άγχος που είναι μία μόνιμη κατάσταση εσωτερικής  κατανάλωσης που εκδηλώνεται πολλές φορές χωρίς αιτία και λόγο. Ένας αγχωτικός άνθρωπος εκδηλώνεται συνέχεια φτάνοντας στην αποκορύφωση των συναισθημάτων τους με ελάχιστους εξωτερικούς ερεθισμούς. Π.χ. αγχώνεται επειδή κάποιος αργεί να γυρίσει σπίτι του ξεχνώντας ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος πάντα αργεί όπου και να πάει ότι και να κάνει.

Ο φόβος δεν περιορίζεται σε καταστάσεις που ξέρουμε όπως αρρώστιες, θανάτους ληστείες και εγκληματικές ενέργειες Μπορεί να είναι μια στιγμιαία αντίδραση σε κάτι που συμβαίνει στο παρόν αλλά και στο μέλλον, με καταστάσεις ή συμπεριφορές τις οποίες μπορούμε να διαφύγουμε ή να αποφύγουμε. Είναι απέναντι σε υπαρκτούς ή ανύπαρκτους κινδύνους αλλά κυρίως είναι απέναντι στο άγνωστο. Π.χ. ο φόβος του θανάτου. Ενώ ξέρουμε ότι αυτή είναι η λογική εξέλιξη των πραγμάτων και ότι όλοι, μα όλοι μας θα φύγουμε ,κάποια στιγμή από τον μάταιο αυτό κόσμο ,η ψυχή μας σφίγγεται μόλις σκεφτόμαστε ότι θα πεθάνουμε. Όταν  ο φόβος συνεχίζει να υφίσταται, ενώ παύει να υπάρχει ο κίνδυνος και οι  καταστάσεις υπερβολικού στρες, μετατρέπεται σε φοβία και γίνεται εμπόδιο στην φυσιολογική αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Η φοβία είναι ένας επίμονος και παράλογος φόβος κάποιου συγκεκριμένου αντικειμένου ή κατάστασης, που έχει ως αποτέλεσμα την επιθυμία αποφυγής αυτού του αντικειμένου που στην πραγματικότητα δεν αποτελεί σπουδαία πηγή κινδύνου.(κλειστοφοβία, αγοραφοβία)

Η Ελλάδα βιώνει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην Ιστορία της και η ψυχολογία των ελλήνων επηρεάστηκε καθοριστικά από τις επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητά μας. Ο φόβος έχει εγκατασταθεί για τα καλά στις ψυχές και στο μυαλό μας και τελευταία εκδηλώνεται πιο συχνά σε προσωπικό ή σε μαζικό επίπεδο. Δεν καθορίζεται σαν μέγεθος ή έκφραση. Μας κουράζει και μας εξαντλεί ψυχικά. Χάνουμε την σιγουριά μας ,μετριάζουμε τον βηματισμό μας. Η καθοδηγούμενη δημοσιογραφία εκμεταλλεύεται στο έπακρον αυτήν την κατάσταση .Χειραγώγει τον φόβο και την ψυχολογία του έλληνα  διογκώνοντας τους ορατούς και αόρατους κινδύνους. Π.χ. Πολύ πιο εύκολα μοστράρουν τους  μετανάστες παρά τους πραγματικούς φταίχτες για την κατάντια της Ελλάδας. Οι μετανάστες δήθεν αποτελούν ορατό κίνδυνο για την ζωή μας ,επειδή είναι πολλοί, πεινάνε και είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε θυσία παρά να γυρίσουν στην φτώχια και την μιζέρια της χώρας τους. Οι φοροφυγάδες, που τα ΄΄ φάγανε΄΄ προστατεύονται από τους δημοσιογράφους; Οι πολιτικοί που πλουτήσαν στις πλάτες μας είναι στο απυρόβλητο ,δεν μπαίνουν στο στόχαστρο της μαχόμενης δημοσιογραφίας! Περάσαμε τόσα δεινά και όμως δεν φοβόμασταν το αύριο πολεμούσαμε και κάναμε θυσίες. Τώρα αλλάξαμε !Ο φόβος για το αύριο συνοδεύεται από τον πολύ  θυμό. Ήμαστε θυμωμένοι επειδή αφήσαμε τα πράγματα να φτάσουν μέχρι εδώ. Αφήσαμε τους δήθεν  υπεύθυνους να μας ΄΄ πουλήσουν ΄΄ για μπίρ παρά. Δεν αντιληφθήκαμε  τι βρώμικο παιχνίδι παίξανε και συνεχίζουν να παίζουν  πίσω από τις πλάτες μας. Αφήσαμε τους αυτόκλητους σωτήρες να μετατρέψουν την χώρα μας σε βιλαέτι

Share

Comments are closed.

Ημερολόγιο αναρτήσεων
Νοεμβρίου 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιουλ    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30